Kendi Kendine Yardım Protokolü (Türkçe Versiyon)
İhtiyacınız olan kendi kendine yardım deneyimini başlatmak için:
"Gizli Bahçe" videosunun linki;
Bir adet 50-100 Türk Lirası aralığında bulabileceğin basit bir sanal gerçeklik gözlüğü. Eğer buna sahip değilseniz telefonunuzun / tabletinizin jiroskopunu hareket ettirerek sanal deneyimi kullanabilirsiniz;
Bu deneyimi paylaşacak bir ortak.
Sanal gerçeklik uygulamasını kullanmanın gerekçesi ve geliştirilen protokolün arkasındaki bilimsel altyapı hakkında daha fazla bilgi için size sunulan farklı linkleri kontrol edebilirsiniz.
ÖNERİLEN KULLANIM AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
Uygulamayı bir hafta boyunca günde bir ya da iki kere kullanın
Buradaki temel nokta , anksiyete düzeyinize bağlı olarak, bir duygusal düzenleyici olması için , uygulamayı, uyandıktan sonra en kısa zamanda ve uykuya dalmadan hemen önce kullanmanızdır. Bununla birlikte gün içerisinde duygusal olarak olumsuz etkilendiğiniz anlarda da “Gizli Bahçe”ye istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Bir veya daha fazla kişiyle birlikte kullanın
Aynı fiziksel mekanda olmasanız bile, eşiniz, çocuğunuz veya sadece bir grup arkadaşınız olabilir. Deneyimi birlikte gerçekleştirmek ve onun yol açtığı duyguları ve çağrışımları paylaşmak, topluluk hissini yeniden yapılandırabilir ve farklılıkları azaltabilir. Uygulamayı bir eş/partner ile kullanmak daha işlevsel olabilir.
Bunu gelecek için tasarladığınız kimliğiniz ve gelecek planlarınız için kullanın
Koronavirüs paradokslarından biri, koronavirüsün bir sorun olmasına rağmen, benzersiz bir fırsat olabileceğidir. Aslında isteyerek veya istemeyerek koronavirüs bizi karantina gibi yeni durumlarla çocuklarla ve eşlerle yakın birliktelik kurmaya, değişime ve yeni durumları yönetmeye zorlar. Bu görüşe göre “Gizli Bahçe” deneyimi zihnimizi boşaltmamız, hayallerimizi yansıtmamız ve onlara neyin engel olduğunu keşfetmemiz için yeni bir enerji ve alan sağlar. Aşağıda verilen ilk günlük Gizli Bahçe deneyiminden sonra izlenecek önerilen protokoldür.
BİRİNCİ ADIM: YOUTUBE UYGULAMASINDA GİZLİ BAHÇE VİDEOSUNU AÇIN VE AKILLI TELEFONU SANAL GERÇEKLİK CİHAZINIZA YERLEŞTİRİN.
Eğer akıllı telefonunuzla bu linke tıklarsanız YouTube uygulaması hemen aktif olacaktır. Ya da “Gizli Bahçe” sanal gerçeklik videosuna bu web adresini kullanarak ulaşabilirsiniz. Akıllı telefonun ekranına dokunduğunuzda aşağıdaki ara yüzü göreceksiniz.
Sağ aşağıdaki GÖZLÜKLER butonuna bastığınızda ekranın ikiye bölüneceğini göreceksiniz. Bu olduğunda, akıllı telefonunuzu sanal gerçeklik cihazınıza yerleştirip uygulamayı deneyimlemeye başlayabilirsiniz.
Eğer problem yaşarsanız kılavuz videoyu izleyebilirsiniz.
- Gün: Ruminasyonla Mücadele
PROBLEM: Koronavirüs ve sonuçları üzerine düşünmek ve bunları zihninizden geçirmek doğaldır. Bununla birlikte, bu düşüncelerin bir saplantı haline gelmesini önlemek için, onları kontrol etmeyi öğrenmeliyiz.
HEDEF: Bunu yapmak için, bakış açınızı değiştirerek başlayın. Örneğin, farklı bir kişi olduğunuzu hayal etmeye çalışın — bir hastayı tedavi etmesi gereken bir doktor, ne yapılacağına karar vermesi gereken bir politikacı, yaşamın son anlarında hastayı desteklemesi gereken bir hemşire — ve ortaya çıkan duyguları ve ne yapacağınızı yazılı olarak açıklayın. Ardından, öfkeyi, çaresizlik duygularını ve / veya bu durumların üretebileceği diğer zor duyguları nasıl ifade edeceğinizi yazılı olarak açıklamaya çalışın.
SOSYAL DENEYİM: İsterseniz, duygularınızı eşinizle tartışabilir ve benzerlikleri ve farklılıkları anlamak için duygularınızı karşılaştırabilirsiniz.
2. Gün: Benlik Saygınızı Uyandırın !
PROBLEM: Karantina, aynı fiziksel alanda aynı insanlarla her zaman aynı şeyleri tekrarlamaya zorlayarak bizi kayıtsız hale getirebilir ve özsaygımızı azaltabilir.
HEDEF: Benlik saygınızı uyandırmak için karakterinizin ve sahip olduğunuz ve takdir ettiğiniz kişiliğinizin beş yönünü yazarak listeleyin, Bunları önem sırasına koyun ve her biri için aşağıdaki iki noktayı tartışın: neden önemliler ve hayatınızı ve ilişkilerinizi nasıl etkiliyorlar?
SOSYAL DENEYİM: İsterseniz, partnerinizle görüşebilir ve aynı vizyonu paylaşıp paylaşmadığını ve nedenini tartışabilirsiniz.
3. Gün: Otobiyografik Belleğinizi Uyandırın
PROBLEM: Mekanların yokluğu otobiyografik belleğimizi zayıflatır, sürekli aynı günü hatırlamamıza neden olur ve kim olduğumuz ve ne istediğimizi unutmamıza neden olur.
HEDEF: Otobiyografik belleğinizi uyandırmak için, hayatınızdaki kim olduğunuza yardımcı olan dört anı ve / veya olayı ve koronavirüsle ilgili hatırladığınız en acil anınızı yazılı olarak listeleyin. Her biri için aşağıdaki noktaları tartışın: neden önemliler, bende hangi duyguları ortaya çıkardılar ve ne zaman benzer duygular yaşadım?
SOSYAL DENEYİM: İsterseniz, duygularınızı eşinizle tartışabilir ve benzerlikleri ve farklılıkları anlamak için duygularınızı karşılaştırabilirsiniz.
4. Gün: Topluluk Duygunuzu Uyandırın
PROBLEM: Toplum duygusunun zayıflaması yalnızlık duygumuzu artırabilir.
HEDEF: Topluluk duygunuzu uyandırmak için, ilişkilerinizde en çok önem verdiğiniz beş kişinin ismini yazın. Her biri için, şu konuları tartışın: Neden önemliler, sizde onlar için o kadar önemli misiniz ? ve Neden?
SOSYAL DENEYİM: partnerinizle görüşebilir ve aynı vizyonu paylaşıp paylaşmadığını ve nedenini tartışabilirsiniz.
5. Gün: Hayallerinizi ve Hedeflerinizi Uyandırın
PROBLEM: Koronavirüs acil durumunun yarattığı sürekli endişe duygusu günlük faaliyetlerimizin durmasına yol açabilir, bu da hedeflerimizi ve beklentilerimizi gözden kaçırmamıza neden olabilir.
HEDEF: Hayal ve hedeflerinizi uyandırmak için, karantinadan sonra başarmayı düşündüğünüz üç hedefinizi ve iki hayalinizi listeleyin. Her biri için, şu konuları tartışın: Bunlar neden sizin için önemli, onlara ulaşmak için engelleriniz neler ve şu anda bunlar için ne yapabilirsiniz?
SOSYAL DENEYİM: İsterseniz, duygularınızı eşinizle tartışabilir ve benzerlikleri ve farklılıkları anlamaya çalışabilirsiniz.
6. Gün: Empati Yeteneğinizi Güçlendirin
PROBLEM: Bütün ilişkiler her zaman vermeyi ve almayı içerir. Fakat etkili bir şekilde “vermek” için, diğerinin bakış açısını “alabilmemiz” gerekir.
HEDEF: Bunu yapmak için, son dört gün içinde anlamlı şekilde etkileşime girdiğiniz beş kişiyi düşünün ve onların o zaman hissettiklerini düşündüğünüz duyguları yazılı olarak anlatmaya çalışın.
SOCIAL DENEYİM: Tekrar, duygularınızı eşinizle tartışabilir ve benzerlikleri ve farklılıkları anlamaya çalışabilirsiniz.
7. Gün: Değişimi Planlayın
PROBLEM: Koronavirüs, isteyerek veya istemeyerek, bizi karantina, çocuklarla ve eşlerle yakın birliktelik, diğer insanlarda temastaki azalma gibi yeni durumlar vasıtası ile değişime ve bu değişimi yönetmeye zorluyor.
HEDEF: Hayatınızı iyileştirmek için bu dönemi kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için üç defter sayfasına ihtiyacınız olacak. İlk sayfada hayatınızın memnun olmadığınız üç yönünü yazın. Daha sonra ilk sayfada, başarı ve maliyet / fırsat olasılığı sırasına göre olası çözümleri tanımlayın. İkinci bir sayfada, olası sorunları ve etkilerini belirleyin. Son olarak, üçüncü sayfada, eksik olduğunuz ancak olası çözümlere ulaşmanıza yardımcı olabilecek araçları ve /veya bilgileri tanımlayın.
SOSYAL DENEYİM: Şimdi, sorunların olduğu sayfayı yırtın ve size çözüme daha çok yaklaştıracak olan stratejinizi belirleyecek son iki sayfayı eşinizin desteği ile değerlendirin.