Protocol de auto-ajutorare (Versiunea în limba română)

Pentru a începe experiența de auto-ajutor, aveți nevoie:

  • Un smartphone cu aplicația YouTube;

  • Link-ul către videoclipul „Secret Garden”;

  • O cască VR cardboard. Puteți cumpăra una aici pentru 15-30 Euro. Dacă nu o aveți, puteți utiliza în continuare experiența virtuală mișcând giroscopul telefonului / tabletei;

  • Protocolul de 7 zile pe care îl puteți găsi mai jos;

  • Un partener pentru a împărtăși această experiență.

Pentru mai multe informații despre argumentul utilizării VR și dovezile științifice din spatele protocolului, puteți verifica diferitele linkuri furnizate.

UTILIZAREA SUGERATĂ ESTE URMĂTOAREA:

Utilizează-l timp de o săptămână, de două sau mai multe ori pe zi

  • În funcție de nivelul de anxietate. Ideea este să încerci dimineața de îndată ce te trezești și apoi din nou înainte de a te culca, ca instrument de reglare emoțională. Cu toate acestea, dacă există momente dificile în timpul zilei, Grădina Secretă poate deveni un loc sigur pentru a reduce stresul emoțional și a începe din nou.

Utilizează-l împreună cu una sau mai multe persoane

  • Poate fi partenerul tău, fiul tău sau pur și simplu un grup de prieteni, chiar dacă nu ești cu toții în același loc fizic. Realizarea experienței împreună și împărtășirea sentimentelor și reflecțiilor induse de aceasta poate reconstrui sentimentul de comunitate și reduce diferențele.

Utilizează-l pentru a reflecta asupra identității tale și a obiectivelor viitoare

  • Unul dintre paradoxurile coronavirusului este că, deși este o problemă, poate fi, de asemenea, o oportunitate unică. De fapt, vrând-nevrând, ne obligă să schimbăm și să gestionăm situații noi, cum ar fi carantina, coexistența strânsă cu copiii și soțul/ soția, lipsa relațiilor etc. Din această perspectivă, experiența Grădinii Secrete poate fi folosită pentru a ne curăța mintea, oferindu-ne spațiu și energie noi pentru a reflecta și a face față viselor noastre și a explora ceea ce le blochează. Mai jos este protocolul sugerat de a fi urmat după prima experiență zilnică în Gradina Secretă.

PRIMUL PAS: DESCHIDE VIDEOUL GRĂDINA SECRETĂ ÎN APLICAŢIA YOUTUBE ŞI PUNE SMARTFONUL ÎN CASCA CARDBOARD VR

Dacă dați click pe acest link de pe smartphone aplicația YouTube ar trebui să înceapă imediat. În caz contrar, puteți accesa videoclipul VR „The Secret Garden” folosind această adresă web: https://www.youtube.com/watch?v=aYnWmcHn-5E

Atingând ecranul smartphone-ului veți vedea interfața vizibilă mai jos. Apăsând butonul OCHELARI de mai jos din dreapta, veți vedea că ecranul se va împărți în două. Când se întâmplă, puteți introduce smartphone-ul în setul VR cardboard și puteți începe experiența. Dacă întâmpinați probleme puteți verifica acest video pentru a primi ajutor.

AL DOILEA PAS: URMAȚI PROTOCOLUL DE 7 ZILE

Ziua 1: Luptă cu gândurile ruminative

  • PROBLEMA: Reflectarea asupra coronavirusului și a consecințelor acestuia și stăruirea asupra lor în mintea cuiva este ceva firesc. Cu toate acestea, pentru a preveni ca acestea să devină o fixație, trebuie să învățăm să le controlăm.

  • SCOPUL: Pentru a face acest lucru, începe prin a-ți schimba modul de a vedea situația. De exemplu, încearcă să îți imaginezi că ești o persoană diferită - un medic care trebuie să trateze un pacient, un politician care trebuie să decidă ce să facă, o asistentă care trebuie să sprijine pacientul în ultimele momente ale vieții - și descrie în scris emoțiile care apar și ce ai face. Apoi, încearcă să descrii în scris cum ai elibera furia, sentimentele de neputință și / sau alte emoții dificile pe care aceste situații le pot genera.

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Dacă dorești, poți discuta despre sentimentele care apar cu partenerul tău și le poți compara cu ale sale pentru a înțelege asemănările și diferențele.

Ziua 2: Trezește-ți stima de sine

  • PROBLEMA: Carantina, forțându-ne să repetăm mereu aceleași lucruri cu aceleași persoane în același spațiu fizic, ne poate face apatici și ne poate reduce stima de sine.

  • SCOPUL: Pentru a o trezi, enumeră în scris cele cinci aspecte ale caracterului și personalității pe care le deții și le apreciezi, pune-le în ordinea importanței și discută următoarele două puncte pentru fiecare: de ce sunt importante și cum îți influențează viața și relațiile?

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Dacă dorești, le poți discuta cu partenerul tău și poți verifica dacă împărtășește sau nu aceeași viziune și de ce.

Ziua 3: Trezește-ți memoria autobiografică

  • PROBLEMA: Lipsa locurilor ne slăbește memoria autobiografică, făcându-ne să ne amintim mereu de aceleași zile și să pierdem amintirea despre cine suntem și ce vrem.

  • SCOPUL: Pentru o trezi, enumeră în scris patru momente și / sau evenimente din viața ta care te-au ajutat să fii cine ești și un moment de urgență cu privire la coronavirus pe care ți-l amintești în mod special. Pentru fiecare, discută următoarele puncte: de ce sunt importante, ce emoții au declanșat în tine și când ai experimentat emoții similare?

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Dacă dorești, le poți discuta cu partenerul tău și poți compara cu ale sale pentru a înțelege similaritățile și diferențele.

Ziua 4: Trezește-ți simțul comunității

  • PROBLEMA: Slăbirea sentimentului de comunitate ne poate crește sentimentul de singurătate.

  • SCOPUL: Pentru a trezi sentimentul de comunitate, enumeră cele mai importante cinci persoane din relațiile tale. Pentru fiecare, discută următoarele puncte: de ce sunt importante, ești și tu important pentru ele și de ce?

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Dacă dorești, le poți discuta cu partenerul tău și le poți compara cu alegerile sale pentru a înțelege asemănările și diferențele.

Ziua 5: Trezește-ți obiectivele și/sau visurile

  • PROBLEMA: Sentimentul continuu de anxietate generat de urgența cu coronavirus poate duce la oprirea activităților noastre zilnice, făcându-ne să pierdem din vedere obiectivele și aspirațiile noastre.

  • SCOPUL: Pentru a le trezi, enumeră în scris trei obiective concrete și două visuri/aspirații pe care ai dori să le realizezi după carantină. Pentru fiecare, discută următoarele puncte: de ce sunt importante pentru tine, ce îți lipsește pentru a ajunge la ele și ce poți face acum?

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Dacă dorești, le poți discuta cu partenerul tău pentru a înțelege asemănările și diferențele.

Ziua 6: Crește-ți empatia

  • PROBLEMA: Toate relațiile implică întotdeauna a dărui și a primi. Dar pentru a „dărui” în mod eficient trebuie să putem „primi” punctul de vedere al celuilalt.

  • SCOPUL: Pentru a face acest lucru, gândește-te la ultima interacțiune semnificativă pe care ai avut-o cu fiecare dintre cele cinci persoane pe care le-ai indicat în ziua 4 și încearcă să descrii în scris emoțiile pe care crezi că le-ai simțit în acel moment.

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: Din nou, poți discuta emoțiile cu partenerul tău și le poți compara pentru a înțelege asemănările și diferențele.

Ziua 7: Planifică-ți schimbarea

  • PROBLEMA: Coronavirusul, de bunăvoie sau nu, ne obligă să schimbăm și să gestionăm situații noi, cum ar fi carantina, coexistența strânsă cu copiii și soțul/soția, lipsa de relații etc.

  • SCOPUL: Poți încerca să utilizezi această perioadă pentru a încerca să-ți îmbunătățești viața. Începe prin a identifica în scris trei aspecte din viața ta de care ești nemulțumit. Apoi pe o primă foaie descrie soluțiile posibile plasându-le în ordinea probabilității de succes și a costului/oportunității. Pe a doua foaie, identifică problemele potențiale și impactul acestora. În cele din urmă, pe a treia foaie, identifică instrumentele și/sau informațiile care îți lipsesc, dar care te pot ajuta să ajungi la soluțiile posibile.

  • EXPERIENȚĂ SOCIALĂ: În cele din urmă, rupe foaia cu probleme și folosește celelalte două foi pentru a planifica strategii care te pot apropia de rezolvarea problemelor cu sprijinul partenerului.